GÜNEŞ TERKOL “EVİM KALBİMDİR"
2 – 18 Kasım 2017
Açılış: 2 Kasım 2017 Perşembe 18.00 - 20.00
KRANK Art Gallery, ‘Evim Kalbimdir’ ile Güneş Terkol’u konuk ediyor. Terkol’un Art Night Londra için hazırladığı ve Türkiye’de ilk defa sergilenecek pankart projesi ve projenin dokümantasyonu 18 Kasım Cumartesi gününe kadar galeride görülebilecek. Ayrıca Bige Örer, 13 Kasım Pazartesi, proje kapsamında Güneş Terkol ile bir sanatçı konuşması gerçekleştirecek.
Londra’da yılda bir kez gerçekleştirilen çağdaş sanat festivali Art Night, her yıl önde gelen kültürel kurumlardan biri ve beraberinde bir küratörü Londra’nın sıra dışı bir bölgesine davet ederek, o bölgenin tarihi, kültürü ve mimarisini inceleyen bir proje başlatıyor. Bu yıl 1 Temmuz’da Doğu Londra’da gerçekleştirilen Art Night, Fatoş Üstek küratörlüğünde Whitechapel Gallery işbirliği ile gerçekleştirildi. Türkiye’den projeye davet edilen Güneş Terkol’a Londra’da katıldığı bir aylık sanatçı konuk programının ardından Art Night için yeni bir çalışma siparişi verildi. Terkol’un sosyal bir angajmanın pratiği şeklinde gelişen 7. Pankart projesi olan Evim Kalbimdir için farklı gruplardan katılımcılar sanatçıyla işbirliği içine girdiler. Terkol, Middlesex Street Estate sakini bir grupla çalıştı. Londra’da göçmenlere tahsis edilmiş iki konuttan biri olan Middlesex Street Estate 1965- 1970 yılları arasında Londra Mimarlar Birliği tarafından inşa edilen, içinde oyun alanları ve garaj bulunan ve konut sakinlerinin katkısıyla da peyzajı gerçekleşmiş bir avlunun etrafını çevreleyen 23 katlı bir bloktan oluşuyor. 270 adet mülk barındıran binanın %70’i farklı azınlıklar tarafından birkaç jenerasyondur sosyal konut olarak kullanılıyor.
Katılımcılar gerçekleştirdikleri bir seri dikiş atölyesi sonucu 200 x 300 cm ölçülerinde “Home is My Heart / Evim Kalbimdir” isimli büyük ölçekli bir pankart ürettiler. Güneş Terkol’un tasarladığı zeminin üzerine işlenen pankart, her bir sahnesiyle semt sakinlerinin ümitlerinin, düşlerinin, bulundukları çevre ve komşuları ile olan ilişkilerinin duygu ve emek dolu şiirsel anlatımını gözler önüne seriyor. Ortaya çıkan çalışma Londra Metropolitan Üniversitesi’nin altı okulundan biri olan Sir John Cass School of Art, Architecture and Design (The Cass) binasının camında sergilendi.
Proje kapsamında bir de görsel-işitsel performans gerçekleştirildi. Bölge sakinlerinin katılımıyla oluşturulan ve ‘Kuş Bandosu’ ismi verilen gezici koro; kuş düdükleri çalarak pankart ile beraber şehirde dolaştı.
Projenin bir diğer heyecan verici yanı da pankartın City of London Cooperation’ın katkılarıyla 4 m x 12 m ölçülerinde büyütülerek Middlesex Street Estate’in dış duvarında kalıcı bir duvar resmi haline getirilmesi oldu.
Proje kapsamında ayrıca Terkol’un 2010 yılında yarattığı ‘Arzu Yalayıp Geçti Bandosu’ serisi sergilendi. Birbirinden farklı ve çeşitli sosyal sınıflara mensup 27 kurgusal karakteri canlandırdığı gerçek boyutlu seride yer alan her karakter, toplum içinden bir bireyi temsil ederken, yan yana gelmeleriyle sahip oldukları toplumsal kimlik vurgulanıyordu. “Arzu Yalayıp Geçti Bandosu”nun “Evim Kalbimdir” ile beraber Art Night kapsamında The Cass binasının camlarında sergilenmesi toplumsal bir aradalığın ahengini farklı zamanlarda yaratılmış iki ayrı bandoyla vurgulamıştı.
“Benim için pankart önemli bir kavram çünkü insanlar bir olayı protesto etmeye başlamadan önce toplanıp pankartlarını yaratırlar çünkü bu süreç onlara bir yandan da düşüncelerini, politikalarını tartışma olanağı sunar” diyen Güneş Terkol’un bulunduk materyallerle, özellikle yumuşak dokulu malzemelerle gerçekleştirdiği işleri sanatçının kişisel tarihi, çevresi, ilişkileri ve karşı karşıya geldiği toplumsal koşullarla şekillenir. Kullandığı müphem karakterler, başı sonu belirsiz, anlatıcısı olmayan bir hikayenin kahramanlarıdır. Bu hikayeler dikişli eserlerinde, skeçlerinde, kimi zaman da müzikal performanslarında karşımıza çıkar.
Güneş Terkol’un “Evim Kalbimdir” ile beraber yedi pankart projesi bulunuyor. Çin’den Antakya’ya; İstanbul’dan Berlin’e kadar farklı coğrafyalarda düzenlediği atölye çalışmalarının sonucu ortaya çıkan pankartlar bu farklı coğrafyalarda yaşayan kadınlar, göçmenler, gençler, vb. kesimlerin hayalleri, korkuları, gelecek kaygıları, güncel durumlarını bir anlamda resmediyor.
Güneş Terkol Hakkında
Kollektif üretimin, ortaklaşa çalışmaların ve ortak bir amaçla bir araya gelişlerin de çok önemli olduğuna inanan sanatçı 2005 yılından beri bireysel çalışmalarının yanı sıra Ha Za Vu Zu sanat kolektifi ile de üretimler yaptı. Ha Za Vu Zu üyesi 3 sanatçı: Oğuz Erdin, Güçlü Öztekin, Güneş Terkol yeni grupları GuGuOu ile performanslarına devam ediyor. 2016’da Paris Cité des Arts’ta sanatçı programına katılan Terkol’un işleri son olarak 32. Sao Paulo Bienali’nde ve Manhattan Loft Gallery Londra’da “All Fun and Games Until Someone Gets Burnt...” grup sergisinde görüldü.
Sanatçı Programları; 2013 ISCP, New York; 2011 OrganHaus, Chongqing; 2010 Gasworks, Londra
Solo Sergiler; 2015 LISTE, The Young Fair Basel; 2014 “Holographic Recording” NON Gallery İstanbul; 2012 Frieze Frame, Frieze Art Fair Londra; 2012 “The Main Forces That Stir Up Action” NON İstanbul; 2008 “No Ceremony for Transition” Apartman Projesi İstanbul
Grup Sergileri; 2016 “O zaman renk!” Artnivo İstanbul; 2015 “Passion, Joy, Fury” MAXXI, National Museum of XXI Century Arts Roma;, 2015 “Stay with me” Depo İstanbul; 2014 10. Gwangju Bienali Kore; 2013 “Better Homes” Sculpture Center New York; 2013 Whitechapel Gallery Londra (Ha Za Vu Zu ile beraber); 2012 “Who told you so?! #4 Truth vs. Family” Onomatopee Eindhoven; 2012 “Signs Taken in Wonder” MAK Viyana, Küratörler: Simon Rees ve Bärbel Vischer; 2012 “What a Loop” Berlin (Ha Za Vu Zu ile birlikte); 2011 “Dream and Reality” İstanbul Modern İstanbul; 2009 10. Lyon Bienali, (Ha Za Vu Zu ile birlikte), Küratör: Hou Hanru; 2009 “BREADWAY, Urban stories: The X” Baltic Triennial of International Art Vilnius (Ha Za Vu Zu ile birlikte); 2007 10. İstanbul Bienali, Küratör: Hou Hanru (Ha Za Vu Zu ile birlikte); 2007 “sobe!” Bilsar İstanbul, Küratör: Leyla Gediz; 2007 “We Are Getting Vocalized” Galerist İstanbul (Ha Za Vu Zu ile birlikte)
-------------------------------------------------------------------------------------------
GÜNEŞ TERKOL “HOME IS MY HEART”
November 2nd – 18th, 2017
Opening: November 2th 2017 Thursday 18.00 - 20.00
KRANK Art Gallery hosts Güneş Terkol with the exhibition ‘Home is My Heart’. Terkol’s banner project prepared for Art Night London and its documentation that will be exhibited for the first time in Turkey could be viewed at the gallery until Saturday, November 18th. In addition, Bige Örer will perform an artist talk with Güneş Terkol at November 13th.
An annual contemporary art festival in London, Art Night has launched a project in which a leading cultural institution and an independent curator are invited to an extraordinary location in London to work on a project that explores the history, culture and architecture of that area. Art Night, which was held this year in East London on July 1st, was curated by Fatoş Üstek and realised in collaboration with the Whitechapel Gallery. Following a one-month residency in London, Güneş Terkol, who was invited to the project from Turkey, was commissioned to create a new work for the Art Night. In Terkol’s 7th Banner project, Home is My Heart / Evim Kalbimdir, which was realised as a socially engaged practice, diverse groups of participants collaborated with the artist. Terkol worked with a group of residents from Middlesex Street Estate. One of the two housing estates allocated to immigrants in the City of London, Middlesex Street Estate consists of a 23-storey tower block and a square of family flats and bedsits built between 1965-1970 by the Corporation of London Architect’s Department, with playgrounds and garages, all arranged around a podium landscaped by the residents. The Estate contains 270 properties, 70% of which are being used as social housing by various minorities for several generations.
Through a series of sewing workshop the participants produced a large-scale banner of 1.4 m x 3 m, titled “Home is My Heart / Evim Kalbimdir”. The banner that was embroidered onto a backdrop designed by Güneş Terkol reveals the residents’ hopes, dreams and their relationships with the neighbourhood and their neighbours through a poetic narrative full of emotion and labour. The resulting work was installed in the window of Sir John Cass School of Art, Architecture and Design (The Cass), one of the six schools of London Metropolitan University.
Within the scope of the project there was also an audio-visual performance. A processional chorus, called the ‘Bird Band’, organised with the participation of the residents, walked the streets of the city playing bird whistles and carrying the banner.
Another exciting outcome of the project was that the banner was enlarged to 4 m x 12 m with the support of the City of London Cooperation and made into a permanent mural on the exterior wall of the Middlesex Street Estate.
As part of the project, Terkol’s “Desire Passed by Band / Arzu Yalayıp Geçti Bandosu” series created in 2010 was also exhibited. Each one of the life-size depictions of 27 fictional characters from a variety of diverse social classes in the series represented an individual from society, and by being placed together their social identities were emphasized. By exhibiting “Desire Passed by Band” alongside “Home is My Heart” in the windows of The Cass building on the occasion of the Art Night, the harmony of social togetherness was underscored through two separate bands created at different times.
“The banner is important to me as a concept because before when people used to protest, they would get together before the protest to create a banner, this allowed them to discuss ideas and politics with each other,” says Güneş Terkol, whose works created with found materials, particularly soft textured materials, are shaped by the personal history, the environment, the relationships, and the social conditions that she encounters. Her ambiguous characters are the protagonists of a story without a definite beginning or an end, in a narrative with no narrator. These stories appear in her sewing pieces, in her sketches, and sometimes in her musical performances.
Güneş Terkol has seven banner projects, including “Home is My Heart”. These banners that have emerged as a result of workshops she has organised in different geographies from China to Antakya, from Istanbul to Berlin, in a sense depict the dreams, the fears, the worries about the future, and the current situations of the women, the immigrants, the young people, and various other fractions living in these different geographies.
About Güneş Terkol
Believing in the importance of collective production, collaborative work and gathering for a common purpose, in addition to her individual practice, the artist has been producing collaborative works together with the art collective Ha Za Vu Zu since 2005. Three artists from Ha Za Vu Zu; Oğuz Erdin, Güçlü Öztekin, and Güneş Terkol continue producing performances with their new group, GuGuOu. In 2016 participating in an artist residency program at Cité des Arts in Paris, the works of Terkol were last presented at the 32nd Sao Paulo Biennial and at the group show “All Fun and Games Until Someone Gets Burnt ...” at the Manhattan Loft Gallery, London.
Artist Residencies; 2013 ISCP, New York; 2011 OrganHaus, Chongqing; 2010 Gasworks, London
Solo Exhibitions; 2015 LISTE, The Young Fair Basel; 2014 “Holographic Recording” NON Gallery Istanbul; 2012 Frieze Frame, Frieze Art Fair London; 2012 “The Main Forces That Stir Up Action” NON Istanbul; 2008 “No Ceremony for Transition” Apartment Project Istanbul
Group Shows; 2016 “O zaman renk!” Artnivo Istanbul; 2015 “Passion, Joy, Fury” MAXXI, National Museum of XXI Century Arts Roma; 2015 “Stay with me” Depo Istanbul; 2014 10th Gwangju Biennale Korea; 2013 “Better Homes” Sculpture Center New York; 2013 Whitechapel Gallery London (with Ha Za Vu Zu); 2012 “Who told you so?! #4 Truth vs. Family” Onomatopee Eindhoven; 2012 “Signs Taken in Wonder” MAK Vienna, Curators: Simon Rees and Bärbel Vischer; 2012 “What a Loop” Berlin (with Ha Za Vu Zu); 2011 “Dream and Reality” Istanbul Modern Istanbul; 2009 10th Lyon Biennale, (with Ha Za Vu Zu), Curator: Hou Hanru; 2009 “BREADWAY, Urban stories: The X” Baltic Triennial of International Art Vilnius (with Ha Za Vu Zu); 2007 10th Istanbul Biennial, Curator: Hou Hanru (with Ha Za Vu Zu); 2007 “sobe!” Bilsar Istanbul, Curator: Leyla Gediz; 2007 “We Are Getting Vocalized” Galerist Istanbul (with Ha Za Vu Zu)
2 – 18 Kasım 2017
Açılış: 2 Kasım 2017 Perşembe 18.00 - 20.00
KRANK Art Gallery, ‘Evim Kalbimdir’ ile Güneş Terkol’u konuk ediyor. Terkol’un Art Night Londra için hazırladığı ve Türkiye’de ilk defa sergilenecek pankart projesi ve projenin dokümantasyonu 18 Kasım Cumartesi gününe kadar galeride görülebilecek. Ayrıca Bige Örer, 13 Kasım Pazartesi, proje kapsamında Güneş Terkol ile bir sanatçı konuşması gerçekleştirecek.
Londra’da yılda bir kez gerçekleştirilen çağdaş sanat festivali Art Night, her yıl önde gelen kültürel kurumlardan biri ve beraberinde bir küratörü Londra’nın sıra dışı bir bölgesine davet ederek, o bölgenin tarihi, kültürü ve mimarisini inceleyen bir proje başlatıyor. Bu yıl 1 Temmuz’da Doğu Londra’da gerçekleştirilen Art Night, Fatoş Üstek küratörlüğünde Whitechapel Gallery işbirliği ile gerçekleştirildi. Türkiye’den projeye davet edilen Güneş Terkol’a Londra’da katıldığı bir aylık sanatçı konuk programının ardından Art Night için yeni bir çalışma siparişi verildi. Terkol’un sosyal bir angajmanın pratiği şeklinde gelişen 7. Pankart projesi olan Evim Kalbimdir için farklı gruplardan katılımcılar sanatçıyla işbirliği içine girdiler. Terkol, Middlesex Street Estate sakini bir grupla çalıştı. Londra’da göçmenlere tahsis edilmiş iki konuttan biri olan Middlesex Street Estate 1965- 1970 yılları arasında Londra Mimarlar Birliği tarafından inşa edilen, içinde oyun alanları ve garaj bulunan ve konut sakinlerinin katkısıyla da peyzajı gerçekleşmiş bir avlunun etrafını çevreleyen 23 katlı bir bloktan oluşuyor. 270 adet mülk barındıran binanın %70’i farklı azınlıklar tarafından birkaç jenerasyondur sosyal konut olarak kullanılıyor.
Katılımcılar gerçekleştirdikleri bir seri dikiş atölyesi sonucu 200 x 300 cm ölçülerinde “Home is My Heart / Evim Kalbimdir” isimli büyük ölçekli bir pankart ürettiler. Güneş Terkol’un tasarladığı zeminin üzerine işlenen pankart, her bir sahnesiyle semt sakinlerinin ümitlerinin, düşlerinin, bulundukları çevre ve komşuları ile olan ilişkilerinin duygu ve emek dolu şiirsel anlatımını gözler önüne seriyor. Ortaya çıkan çalışma Londra Metropolitan Üniversitesi’nin altı okulundan biri olan Sir John Cass School of Art, Architecture and Design (The Cass) binasının camında sergilendi.
Proje kapsamında bir de görsel-işitsel performans gerçekleştirildi. Bölge sakinlerinin katılımıyla oluşturulan ve ‘Kuş Bandosu’ ismi verilen gezici koro; kuş düdükleri çalarak pankart ile beraber şehirde dolaştı.
Projenin bir diğer heyecan verici yanı da pankartın City of London Cooperation’ın katkılarıyla 4 m x 12 m ölçülerinde büyütülerek Middlesex Street Estate’in dış duvarında kalıcı bir duvar resmi haline getirilmesi oldu.
Proje kapsamında ayrıca Terkol’un 2010 yılında yarattığı ‘Arzu Yalayıp Geçti Bandosu’ serisi sergilendi. Birbirinden farklı ve çeşitli sosyal sınıflara mensup 27 kurgusal karakteri canlandırdığı gerçek boyutlu seride yer alan her karakter, toplum içinden bir bireyi temsil ederken, yan yana gelmeleriyle sahip oldukları toplumsal kimlik vurgulanıyordu. “Arzu Yalayıp Geçti Bandosu”nun “Evim Kalbimdir” ile beraber Art Night kapsamında The Cass binasının camlarında sergilenmesi toplumsal bir aradalığın ahengini farklı zamanlarda yaratılmış iki ayrı bandoyla vurgulamıştı.
“Benim için pankart önemli bir kavram çünkü insanlar bir olayı protesto etmeye başlamadan önce toplanıp pankartlarını yaratırlar çünkü bu süreç onlara bir yandan da düşüncelerini, politikalarını tartışma olanağı sunar” diyen Güneş Terkol’un bulunduk materyallerle, özellikle yumuşak dokulu malzemelerle gerçekleştirdiği işleri sanatçının kişisel tarihi, çevresi, ilişkileri ve karşı karşıya geldiği toplumsal koşullarla şekillenir. Kullandığı müphem karakterler, başı sonu belirsiz, anlatıcısı olmayan bir hikayenin kahramanlarıdır. Bu hikayeler dikişli eserlerinde, skeçlerinde, kimi zaman da müzikal performanslarında karşımıza çıkar.
Güneş Terkol’un “Evim Kalbimdir” ile beraber yedi pankart projesi bulunuyor. Çin’den Antakya’ya; İstanbul’dan Berlin’e kadar farklı coğrafyalarda düzenlediği atölye çalışmalarının sonucu ortaya çıkan pankartlar bu farklı coğrafyalarda yaşayan kadınlar, göçmenler, gençler, vb. kesimlerin hayalleri, korkuları, gelecek kaygıları, güncel durumlarını bir anlamda resmediyor.
Güneş Terkol Hakkında
Kollektif üretimin, ortaklaşa çalışmaların ve ortak bir amaçla bir araya gelişlerin de çok önemli olduğuna inanan sanatçı 2005 yılından beri bireysel çalışmalarının yanı sıra Ha Za Vu Zu sanat kolektifi ile de üretimler yaptı. Ha Za Vu Zu üyesi 3 sanatçı: Oğuz Erdin, Güçlü Öztekin, Güneş Terkol yeni grupları GuGuOu ile performanslarına devam ediyor. 2016’da Paris Cité des Arts’ta sanatçı programına katılan Terkol’un işleri son olarak 32. Sao Paulo Bienali’nde ve Manhattan Loft Gallery Londra’da “All Fun and Games Until Someone Gets Burnt...” grup sergisinde görüldü.
Sanatçı Programları; 2013 ISCP, New York; 2011 OrganHaus, Chongqing; 2010 Gasworks, Londra
Solo Sergiler; 2015 LISTE, The Young Fair Basel; 2014 “Holographic Recording” NON Gallery İstanbul; 2012 Frieze Frame, Frieze Art Fair Londra; 2012 “The Main Forces That Stir Up Action” NON İstanbul; 2008 “No Ceremony for Transition” Apartman Projesi İstanbul
Grup Sergileri; 2016 “O zaman renk!” Artnivo İstanbul; 2015 “Passion, Joy, Fury” MAXXI, National Museum of XXI Century Arts Roma;, 2015 “Stay with me” Depo İstanbul; 2014 10. Gwangju Bienali Kore; 2013 “Better Homes” Sculpture Center New York; 2013 Whitechapel Gallery Londra (Ha Za Vu Zu ile beraber); 2012 “Who told you so?! #4 Truth vs. Family” Onomatopee Eindhoven; 2012 “Signs Taken in Wonder” MAK Viyana, Küratörler: Simon Rees ve Bärbel Vischer; 2012 “What a Loop” Berlin (Ha Za Vu Zu ile birlikte); 2011 “Dream and Reality” İstanbul Modern İstanbul; 2009 10. Lyon Bienali, (Ha Za Vu Zu ile birlikte), Küratör: Hou Hanru; 2009 “BREADWAY, Urban stories: The X” Baltic Triennial of International Art Vilnius (Ha Za Vu Zu ile birlikte); 2007 10. İstanbul Bienali, Küratör: Hou Hanru (Ha Za Vu Zu ile birlikte); 2007 “sobe!” Bilsar İstanbul, Küratör: Leyla Gediz; 2007 “We Are Getting Vocalized” Galerist İstanbul (Ha Za Vu Zu ile birlikte)
--------------------------
GÜNEŞ TERKOL “HOME IS MY HEART”
November 2nd – 18th, 2017
Opening: November 2th 2017 Thursday 18.00 - 20.00
KRANK Art Gallery hosts Güneş Terkol with the exhibition ‘Home is My Heart’. Terkol’s banner project prepared for Art Night London and its documentation that will be exhibited for the first time in Turkey could be viewed at the gallery until Saturday, November 18th. In addition, Bige Örer will perform an artist talk with Güneş Terkol at November 13th.
An annual contemporary art festival in London, Art Night has launched a project in which a leading cultural institution and an independent curator are invited to an extraordinary location in London to work on a project that explores the history, culture and architecture of that area. Art Night, which was held this year in East London on July 1st, was curated by Fatoş Üstek and realised in collaboration with the Whitechapel Gallery. Following a one-month residency in London, Güneş Terkol, who was invited to the project from Turkey, was commissioned to create a new work for the Art Night. In Terkol’s 7th Banner project, Home is My Heart / Evim Kalbimdir, which was realised as a socially engaged practice, diverse groups of participants collaborated with the artist. Terkol worked with a group of residents from Middlesex Street Estate. One of the two housing estates allocated to immigrants in the City of London, Middlesex Street Estate consists of a 23-storey tower block and a square of family flats and bedsits built between 1965-1970 by the Corporation of London Architect’s Department, with playgrounds and garages, all arranged around a podium landscaped by the residents. The Estate contains 270 properties, 70% of which are being used as social housing by various minorities for several generations.
Through a series of sewing workshop the participants produced a large-scale banner of 1.4 m x 3 m, titled “Home is My Heart / Evim Kalbimdir”. The banner that was embroidered onto a backdrop designed by Güneş Terkol reveals the residents’ hopes, dreams and their relationships with the neighbourhood and their neighbours through a poetic narrative full of emotion and labour. The resulting work was installed in the window of Sir John Cass School of Art, Architecture and Design (The Cass), one of the six schools of London Metropolitan University.
Within the scope of the project there was also an audio-visual performance. A processional chorus, called the ‘Bird Band’, organised with the participation of the residents, walked the streets of the city playing bird whistles and carrying the banner.
Another exciting outcome of the project was that the banner was enlarged to 4 m x 12 m with the support of the City of London Cooperation and made into a permanent mural on the exterior wall of the Middlesex Street Estate.
As part of the project, Terkol’s “Desire Passed by Band / Arzu Yalayıp Geçti Bandosu” series created in 2010 was also exhibited. Each one of the life-size depictions of 27 fictional characters from a variety of diverse social classes in the series represented an individual from society, and by being placed together their social identities were emphasized. By exhibiting “Desire Passed by Band” alongside “Home is My Heart” in the windows of The Cass building on the occasion of the Art Night, the harmony of social togetherness was underscored through two separate bands created at different times.
“The banner is important to me as a concept because before when people used to protest, they would get together before the protest to create a banner, this allowed them to discuss ideas and politics with each other,” says Güneş Terkol, whose works created with found materials, particularly soft textured materials, are shaped by the personal history, the environment, the relationships, and the social conditions that she encounters. Her ambiguous characters are the protagonists of a story without a definite beginning or an end, in a narrative with no narrator. These stories appear in her sewing pieces, in her sketches, and sometimes in her musical performances.
Güneş Terkol has seven banner projects, including “Home is My Heart”. These banners that have emerged as a result of workshops she has organised in different geographies from China to Antakya, from Istanbul to Berlin, in a sense depict the dreams, the fears, the worries about the future, and the current situations of the women, the immigrants, the young people, and various other fractions living in these different geographies.
About Güneş Terkol
Believing in the importance of collective production, collaborative work and gathering for a common purpose, in addition to her individual practice, the artist has been producing collaborative works together with the art collective Ha Za Vu Zu since 2005. Three artists from Ha Za Vu Zu; Oğuz Erdin, Güçlü Öztekin, and Güneş Terkol continue producing performances with their new group, GuGuOu. In 2016 participating in an artist residency program at Cité des Arts in Paris, the works of Terkol were last presented at the 32nd Sao Paulo Biennial and at the group show “All Fun and Games Until Someone Gets Burnt ...” at the Manhattan Loft Gallery, London.
Artist Residencies; 2013 ISCP, New York; 2011 OrganHaus, Chongqing; 2010 Gasworks, London
Solo Exhibitions; 2015 LISTE, The Young Fair Basel; 2014 “Holographic Recording” NON Gallery Istanbul; 2012 Frieze Frame, Frieze Art Fair London; 2012 “The Main Forces That Stir Up Action” NON Istanbul; 2008 “No Ceremony for Transition” Apartment Project Istanbul
Group Shows; 2016 “O zaman renk!” Artnivo Istanbul; 2015 “Passion, Joy, Fury” MAXXI, National Museum of XXI Century Arts Roma; 2015 “Stay with me” Depo Istanbul; 2014 10th Gwangju Biennale Korea; 2013 “Better Homes” Sculpture Center New York; 2013 Whitechapel Gallery London (with Ha Za Vu Zu); 2012 “Who told you so?! #4 Truth vs. Family” Onomatopee Eindhoven; 2012 “Signs Taken in Wonder” MAK Vienna, Curators: Simon Rees and Bärbel Vischer; 2012 “What a Loop” Berlin (with Ha Za Vu Zu); 2011 “Dream and Reality” Istanbul Modern Istanbul; 2009 10th Lyon Biennale, (with Ha Za Vu Zu), Curator: Hou Hanru; 2009 “BREADWAY, Urban stories: The X” Baltic Triennial of International Art Vilnius (with Ha Za Vu Zu); 2007 10th Istanbul Biennial, Curator: Hou Hanru (with Ha Za Vu Zu); 2007 “sobe!” Bilsar Istanbul, Curator: Leyla Gediz; 2007 “We Are Getting Vocalized” Galerist Istanbul (with Ha Za Vu Zu)