artSümer iki yılda bir düzenlediği "Sanatçılar ve Konuk Sanatçıları” sergi serisinin dördüncüsünü düzenlemekten mutluluk duyuyor. Sergide daha önceki serilerden alışık olduğumuz şekilde, galerinin temsil ettiği sanatçılar, sergi için galeri dışından birer sanatçı seçiyorlar.
Sergi, fikri olarak ortaya çıkardığı tasarım ile sanatçılara çalışmalarını sevdiği, etkilendiği, takip ettiği, benzer ve farklı disiplinlerde çalışan sanatçıları seçimleri olarak sunma hakkı veriyor. Konsept aslında oldukça basit: sanatçıya sanatçı seçimiyle kendini daha farklı bir şekilde anlatma imkanı vermesi. Bu tasarımla yaratıcı bir ağ, cesaretlendirici bir mentorluk ve sanatçıların değişen kariyer evrelerindeki seçimlerini görme olanağı yaratılıyor. Ne de olsa bir sanatçıyı herkesten önce başka bir sanatçı keşfediyor. Sergide artSümer sanatçıları yeni üretimlerinden birer eserle yer alırken, seçtikleri konuk sanatçı da birlikte karar verdikleri bir eser sunuyor ve sergi çok cepheli, zengin bir yapı ortaya çıkarıyor.
Galerinin sanatçılarından Merve Çanakçı sergiye 2018 tarihli ‘Umut / Hope’ isimli kumaş üzerine akrilik çalışılmış bir eseriyle ve konuk sanatçısı olarak da Güneş Terkol ile katılıyor. Çanakçı birbiriyle çelişir görünen üretim tekniklerini öne çıkardığı eserlerinde anlatısal bir tutumdan ziyade özelden genele giden hikaye aktarıcılığının gerilimli sınırlarını irdeliyor. Güneş Terkol’un sergideki çalışması ise yine 2018 tarihli ‘Şüpheli’ isminde kumaş üzerine boyama ve dikiş tekniğiyle gerçekleştirdiği çalışması oluyor. Yakın çevresinden edindiği hikaye ve malzemelerden ilham alan Terkol’un çalışmalarında kendine yer bulan figürler de ülkenin değişen kültürel ve sosyopolitik ortamında kendi yerini çizmeye çalışan kadınları anlatıyor. Sanatçıların benzer konuları benzer malzemelerle birbirinden farklı bir dille işlemesi cazip bir yanyanalık oluşturmasının yanı sıra izleyene benzer konular üzerinde bakış açısı çeşitliliği sunmayı vadediyor.
Çalışmalarında soyutlaştırdığı ve estetikleştirdiği nesneler (mühimmat, kemikler, parmaklar) ile savaşa dair üstü kapalı insandışılaştırmaları konu alan heykellerinden tanıdığımız Erdal Duman’ı sergide ‘Kim Korkar Koca Yeldeğirmeninden’ adlı metal çalışması ile bu sefer toplumsal deneyimlerin temsili ve gerçekliğini sorguladığını görüyoruz. Malzeme olarak fotoğrafı, belleğin tarihi ve toplum ilişkileri üzerinden kayıt altına alma ve yeniden üretilmesiyle oluşan bir tekerrürün saptaması olarak kullanan Can Akgümüş, benzer bir alt metinle Duman’ın misafir sanatçısı oluyor. Akgümüş sergiye hayaller ve gerçekleri sembolize eden ‘Dağ Monologları’ adını verdiği çalışması ile katılıyor.
Yaşadığı coğrafyanın siyasi gerçekliklerinden hareketle, işlerinde kültürel bir izlenim haritası oluşturmaya çalışan galerinin bir diğer heykeltraşçısı Serkan Demir ‘Yörünge’ isimli çalışması ile sergideki yerini alıyor. Üretimlerinin ana motifini oluşturan siyasi konjonktürle, malzeme odaklı farklı sergileme pratiklerinde bulunan sanatçı, tesbih taşı olarak sunduğu dünyalarının yanı sıra sanatçı seçimi olarak da bizlere Tanzer Arığ’ı sunuyor. Çalışmalarında genellikle ev, oda, mekan önerileri sunan ve ürettiği heykellerini izleyen ile etkileşime sokan, onları çalışmanın varlığına dahil eden Arığ, sergide ‘Sahibinden Satılık 2’ adlı çalışmasını izleyen ile buluşturuyor.
Buluntu kumaşlar, aile fotoğrafları, toplumun kolektif hafızasında yer etmiş olaylar ve kültürel kodları; kumaş, malzeme ve biçimin birbirini ağırladığı ortak bir zemin olarak dokuma, işleme, dikiş gibi tekniklerle ele alan Gözde İlkin, sergiye 'Kurtarılmış Kökler' çalışması ile katılıyor. Çalışmalarındaki figürleri kimliksiz ve amorf biçimde izleyenle ilişki kuran İlkin’in misafir sanatçısı ise İlhan Sayın oluyor. Kısıtlı malzeme ile zengin ifade biçimini olanaklı kılması, sanatçının ilk elden âna yaklaşımını görünür kılması ve hızlı bir şekilde düşünme ve yaratma güdüsünü tetiklemesi açısından önemli olan desen pratiği, İlhan’ın işlerinde doğa ile yapıntının/ eşyanın pastoral bir manzarası şeklinde izleyenle iletişim kuruyor. Bu sergi kapsamında ise İlhan’ın 'Karaağaç' ve ‘Kökler’ isimli karakalem işleri yer alıyor.
Galeri sanatçılarından Deniz Aktaş sergiye ‘Bağımsız Değişken 2’ adlı çalı çizimi çalışması ile katılıyor. İşlerinde sıklıkla göç, bellek, yer, kent temalarını kullanan, kentin hafızasında yersiz yurtsuz kalan insan ve mekan olgusu üzerinden çalışmalarını yürüten sanatçının misafir sanatçısı ise Hasan Pehlevan oluyor. Çalışmalarında forma ve formun gücüne inanan ve bunun insanlar üzerinde bıraktığı ‘algı-yanılsama’ üzerine çalışan sanatçının ana temaları ise aidiyet, kimlik ve tarihi uygarlıkların yapılarının tahribatı oluyor. Formun geometrisini, içselleştirdiği bir sorun olarak gören ve harabe olmuş formları restore eden sanatçı, sergiye Kazı Alanında Nesneler Serisi’ne dahil olan ‘Hafriyat Parçası’ isimli üç adet çalışması ile katılıyor.
Çalışmalarında yer yer insanların günlük yaşamlarından kareler sunarak yer yer popüler kültürün ve özellikle masal karakterleri özelinde hayatlarımızla kurduğu iletişimi ele alarak, ironik bir dille harmanladığı eserleriyle bizleri karşılayan galeri sanatçısı Onur Gülfidan bu sergi kapsamında bizi ‘The Sneaky, The Funny and The Cool’ isimli çalışması ile buluşturuyor. Gülfidan’ın misafir sanatçı seçimi ise; kentsel hayatı, pop kültürü, kitle iletişim araçlarını ve tüketim endüstrisini çalışmalarında ana tema olarak gördüğümüz Nalan Yırtmaç oluyor. Hızlı akan büyük şehir hayatının kırılgan yapısına eleştirel, ironik dokunuşlar yapan Yırtmaç bu sergi çerçevesinde ise bizleri ‘İsimsiz’ çalışması ile karşılıyor.
Adalet, eşitlik, toplumsal cinsiyet, birlikte yaşam, kültürel kimlik aidiyeti gibi temalarla karşımıza çıkan ve malzeme olarak da seramik ve hazır nesne kullanımı sunan galeri sanatçısı Yasemin Özcan, bu sergiye seramiklerinde dil ile kurduğu ilişkiyi de öncellediği 'Tereddüt' başlıklı serisinden 2018 tarihli ‘Niçin?’ adını verdiği seramik bir çalışmasıyla katılıyor. Geleneksel bisküvi pişirimi yapılmış toprak, gelenek yanısıra sorularımızın da taşıyıcısına dönüşüyor. Konuk sanatçısı ise çalışmalarında kimlik, sınırlar, yersiz yurtsuzluk ve aidiyet kavramları ile bizleri karşılayan, disiplin olarak da fotoğrafı kullanan Sevim Sancaktar oluyor. Sancaktar ise sergiye ‘Varşeyler’ adlı çalışması ile katılarak aslında fotoğrafın görmediğimiz tarafının estetiği ile bizi karşılıyor.
Sanatsal pratiğinde doğal ile yapayın uç noktalarını bir araya getirerek ışık, mekân ve renk ile ilgili deneylere odaklanan Bahar Yürükoğlu sergide bizi Antarctica Interventions serisinden 'Self-portrait' ve 'The Invasion of Obstinate Species' isimli kolaj çalışmaları ile karşılıyor. Konuk sanatçısı olarak ise Alex Sarkisian’ı bizlerle buluşturuyor. Sanatsal pratiği olarak fotoğraf ve video çalışmalarını bildiğimiz Alex, sergide 'Now It's Locked In Place (I See What You Did There)' isimli çalışması ile yer alıyor.
+++++++++
artSümer is delighted to present the fourth edition of “Artists Pick Artists / Sanatçılar ve Konuk Sanatçılar”. In this exhibition, as in its former incarnations, gallery artists select artists who are not represented by the gallery. In accordance with the concept of the artist as an active and passive creator, the exhibition takes the viewer on a mysterious journey.
The exhibition gives represented artists a chance to present as their choice, artists whom they love, follow and are influenced by owing to the design propelled by the exhibition’s core idea. The concept is actually very simple—giving the opportunity to the artist to express himself/herself differently through his/her choice of artist and most importantly, making us experience the artist’s discovery of another artist. With this design an opportunity to uncover a creative network as well as encouraging mentorship and choices made by artists at different stages of their careers is created. Featuring artists working in similar and different disciplines, the exhibition presents an open and rich terrain ripe for discovery. After all, an artist is always the first to discover another artist.
Gallery Artists
Bahar Yürükoğlu
Deniz Aktaş
Erdal Duman
Gözde İlkin
Merve Çanakçı
Onur Gülfidan
Serkan Demir
Yasemin Özcan
Selected Artists
Alex Sarkisian
Hasan Pehlevan
Can Akgümüş
İlhan Sayın
Güneş Terkol
Nalan Yırtmaç
Tanzer Arığ
Sevim Sancaktar
Sergi, fikri olarak ortaya çıkardığı tasarım ile sanatçılara çalışmalarını sevdiği, etkilendiği, takip ettiği, benzer ve farklı disiplinlerde çalışan sanatçıları seçimleri olarak sunma hakkı veriyor. Konsept aslında oldukça basit: sanatçıya sanatçı seçimiyle kendini daha farklı bir şekilde anlatma imkanı vermesi. Bu tasarımla yaratıcı bir ağ, cesaretlendirici bir mentorluk ve sanatçıların değişen kariyer evrelerindeki seçimlerini görme olanağı yaratılıyor. Ne de olsa bir sanatçıyı herkesten önce başka bir sanatçı keşfediyor. Sergide artSümer sanatçıları yeni üretimlerinden birer eserle yer alırken, seçtikleri konuk sanatçı da birlikte karar verdikleri bir eser sunuyor ve sergi çok cepheli, zengin bir yapı ortaya çıkarıyor.
Galerinin sanatçılarından Merve Çanakçı sergiye 2018 tarihli ‘Umut / Hope’ isimli kumaş üzerine akrilik çalışılmış bir eseriyle ve konuk sanatçısı olarak da Güneş Terkol ile katılıyor. Çanakçı birbiriyle çelişir görünen üretim tekniklerini öne çıkardığı eserlerinde anlatısal bir tutumdan ziyade özelden genele giden hikaye aktarıcılığının gerilimli sınırlarını irdeliyor. Güneş Terkol’un sergideki çalışması ise yine 2018 tarihli ‘Şüpheli’ isminde kumaş üzerine boyama ve dikiş tekniğiyle gerçekleştirdiği çalışması oluyor. Yakın çevresinden edindiği hikaye ve malzemelerden ilham alan Terkol’un çalışmalarında kendine yer bulan figürler de ülkenin değişen kültürel ve sosyopolitik ortamında kendi yerini çizmeye çalışan kadınları anlatıyor. Sanatçıların benzer konuları benzer malzemelerle birbirinden farklı bir dille işlemesi cazip bir yanyanalık oluşturmasının yanı sıra izleyene benzer konular üzerinde bakış açısı çeşitliliği sunmayı vadediyor.
Çalışmalarında soyutlaştırdığı ve estetikleştirdiği nesneler (mühimmat, kemikler, parmaklar) ile savaşa dair üstü kapalı insandışılaştırmaları konu alan heykellerinden tanıdığımız Erdal Duman’ı sergide ‘Kim Korkar Koca Yeldeğirmeninden’ adlı metal çalışması ile bu sefer toplumsal deneyimlerin temsili ve gerçekliğini sorguladığını görüyoruz. Malzeme olarak fotoğrafı, belleğin tarihi ve toplum ilişkileri üzerinden kayıt altına alma ve yeniden üretilmesiyle oluşan bir tekerrürün saptaması olarak kullanan Can Akgümüş, benzer bir alt metinle Duman’ın misafir sanatçısı oluyor. Akgümüş sergiye hayaller ve gerçekleri sembolize eden ‘Dağ Monologları’ adını verdiği çalışması ile katılıyor.
Yaşadığı coğrafyanın siyasi gerçekliklerinden hareketle, işlerinde kültürel bir izlenim haritası oluşturmaya çalışan galerinin bir diğer heykeltraşçısı Serkan Demir ‘Yörünge’ isimli çalışması ile sergideki yerini alıyor. Üretimlerinin ana motifini oluşturan siyasi konjonktürle, malzeme odaklı farklı sergileme pratiklerinde bulunan sanatçı, tesbih taşı olarak sunduğu dünyalarının yanı sıra sanatçı seçimi olarak da bizlere Tanzer Arığ’ı sunuyor. Çalışmalarında genellikle ev, oda, mekan önerileri sunan ve ürettiği heykellerini izleyen ile etkileşime sokan, onları çalışmanın varlığına dahil eden Arığ, sergide ‘Sahibinden Satılık 2’ adlı çalışmasını izleyen ile buluşturuyor.
Buluntu kumaşlar, aile fotoğrafları, toplumun kolektif hafızasında yer etmiş olaylar ve kültürel kodları; kumaş, malzeme ve biçimin birbirini ağırladığı ortak bir zemin olarak dokuma, işleme, dikiş gibi tekniklerle ele alan Gözde İlkin, sergiye 'Kurtarılmış Kökler' çalışması ile katılıyor. Çalışmalarındaki figürleri kimliksiz ve amorf biçimde izleyenle ilişki kuran İlkin’in misafir sanatçısı ise İlhan Sayın oluyor. Kısıtlı malzeme ile zengin ifade biçimini olanaklı kılması, sanatçının ilk elden âna yaklaşımını görünür kılması ve hızlı bir şekilde düşünme ve yaratma güdüsünü tetiklemesi açısından önemli olan desen pratiği, İlhan’ın işlerinde doğa ile yapıntının/ eşyanın pastoral bir manzarası şeklinde izleyenle iletişim kuruyor. Bu sergi kapsamında ise İlhan’ın 'Karaağaç' ve ‘Kökler’ isimli karakalem işleri yer alıyor.
Galeri sanatçılarından Deniz Aktaş sergiye ‘Bağımsız Değişken 2’ adlı çalı çizimi çalışması ile katılıyor. İşlerinde sıklıkla göç, bellek, yer, kent temalarını kullanan, kentin hafızasında yersiz yurtsuz kalan insan ve mekan olgusu üzerinden çalışmalarını yürüten sanatçının misafir sanatçısı ise Hasan Pehlevan oluyor. Çalışmalarında forma ve formun gücüne inanan ve bunun insanlar üzerinde bıraktığı ‘algı-yanılsama’ üzerine çalışan sanatçının ana temaları ise aidiyet, kimlik ve tarihi uygarlıkların yapılarının tahribatı oluyor. Formun geometrisini, içselleştirdiği bir sorun olarak gören ve harabe olmuş formları restore eden sanatçı, sergiye Kazı Alanında Nesneler Serisi’ne dahil olan ‘Hafriyat Parçası’ isimli üç adet çalışması ile katılıyor.
Çalışmalarında yer yer insanların günlük yaşamlarından kareler sunarak yer yer popüler kültürün ve özellikle masal karakterleri özelinde hayatlarımızla kurduğu iletişimi ele alarak, ironik bir dille harmanladığı eserleriyle bizleri karşılayan galeri sanatçısı Onur Gülfidan bu sergi kapsamında bizi ‘The Sneaky, The Funny and The Cool’ isimli çalışması ile buluşturuyor. Gülfidan’ın misafir sanatçı seçimi ise; kentsel hayatı, pop kültürü, kitle iletişim araçlarını ve tüketim endüstrisini çalışmalarında ana tema olarak gördüğümüz Nalan Yırtmaç oluyor. Hızlı akan büyük şehir hayatının kırılgan yapısına eleştirel, ironik dokunuşlar yapan Yırtmaç bu sergi çerçevesinde ise bizleri ‘İsimsiz’ çalışması ile karşılıyor.
Adalet, eşitlik, toplumsal cinsiyet, birlikte yaşam, kültürel kimlik aidiyeti gibi temalarla karşımıza çıkan ve malzeme olarak da seramik ve hazır nesne kullanımı sunan galeri sanatçısı Yasemin Özcan, bu sergiye seramiklerinde dil ile kurduğu ilişkiyi de öncellediği 'Tereddüt' başlıklı serisinden 2018 tarihli ‘Niçin?’ adını verdiği seramik bir çalışmasıyla katılıyor. Geleneksel bisküvi pişirimi yapılmış toprak, gelenek yanısıra sorularımızın da taşıyıcısına dönüşüyor. Konuk sanatçısı ise çalışmalarında kimlik, sınırlar, yersiz yurtsuzluk ve aidiyet kavramları ile bizleri karşılayan, disiplin olarak da fotoğrafı kullanan Sevim Sancaktar oluyor. Sancaktar ise sergiye ‘Varşeyler’ adlı çalışması ile katılarak aslında fotoğrafın görmediğimiz tarafının estetiği ile bizi karşılıyor.
Sanatsal pratiğinde doğal ile yapayın uç noktalarını bir araya getirerek ışık, mekân ve renk ile ilgili deneylere odaklanan Bahar Yürükoğlu sergide bizi Antarctica Interventions serisinden 'Self-portrait' ve 'The Invasion of Obstinate Species' isimli kolaj çalışmaları ile karşılıyor. Konuk sanatçısı olarak ise Alex Sarkisian’ı bizlerle buluşturuyor. Sanatsal pratiği olarak fotoğraf ve video çalışmalarını bildiğimiz Alex, sergide 'Now It's Locked In Place (I See What You Did There)' isimli çalışması ile yer alıyor.
+++++++++
artSümer is delighted to present the fourth edition of “Artists Pick Artists / Sanatçılar ve Konuk Sanatçılar”. In this exhibition, as in its former incarnations, gallery artists select artists who are not represented by the gallery. In accordance with the concept of the artist as an active and passive creator, the exhibition takes the viewer on a mysterious journey.
The exhibition gives represented artists a chance to present as their choice, artists whom they love, follow and are influenced by owing to the design propelled by the exhibition’s core idea. The concept is actually very simple—giving the opportunity to the artist to express himself/herself differently through his/her choice of artist and most importantly, making us experience the artist’s discovery of another artist. With this design an opportunity to uncover a creative network as well as encouraging mentorship and choices made by artists at different stages of their careers is created. Featuring artists working in similar and different disciplines, the exhibition presents an open and rich terrain ripe for discovery. After all, an artist is always the first to discover another artist.
Gallery Artists
Bahar Yürükoğlu
Deniz Aktaş
Erdal Duman
Gözde İlkin
Merve Çanakçı
Onur Gülfidan
Serkan Demir
Yasemin Özcan
Selected Artists
Alex Sarkisian
Hasan Pehlevan
Can Akgümüş
İlhan Sayın
Güneş Terkol
Nalan Yırtmaç
Tanzer Arığ
Sevim Sancaktar